środa, 19 czerwca, 2024

Wszystko na temat HMB

Właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana zdecydowanie zbyt rzadko gości na polskich stołach. Jest znana od wieków i ceniona za swoje prozdrowotne właściwości. My zaś często z niej rezygnujemy, nie umiejąc jej właściwie przyrządzić (ma wtedy gorzkawy posmak) lub nie wiedząc z czym ją podawać. A możliwości, wbrew pozorom, jest naprawdę wiele, bowiem kasza jaglana doskonale komponuje się zarówno z daniami słonymi jak i słodkimi. Tylko kasza gryczana dorównuje jej zawartością cennych składników mineralnych. Ma w sobie dużo cennego białka, kilka witamin z grupy B i witaminę E oraz żelazo i miedź. Nie zawiera glutenu i nie uczula, jest więc bezpieczna niemal dla każdego. Do tego jest lekkostrawna i pozwala łagodzić drobne dolegliwości, takie jak katar (ma doskonały wpływ na stan błon śluzowych). Poza tym to kasza, która pozwala na regulację kwasowości i zasadowości naszego organizmu. Pozwala na poprawę kondycji skóry i włosów, a także ma wpływ na naszą koncentrację. Do tego wszystkiego dochodzą jej własności odchudzające, ma ona bowiem mało kalorii i wysoki indeks glikemiczny.